keskiviikko 15. marraskuuta 2017

4G-nopeusmittauksia autosta

Voimakkaasti vaihtelevien 4G-nopeuksien innoittamana heräsi kiinnostus tutkia, kuinka laaja ongelma on kyseessä.

Tein autolla testiajoja muutamalla Espoon asuinalueella ja käynnistin testiohjelman satunnaisissa paikoissa auton liikkuessa alhaisella nopeudella. Auton sisällä signaalivoimakkuus heikkenee jonkin verran, mikä voi näkyä nopeuksissa, mutta ei silti estänyt huippunopeuksien saavuttamista. Absoluuttisia nopeuksia oleellisempaa on nopeuksien valtavat vaihtelut.

Liikkuva auto antaa tuloksille lisää luotettavuutta, koska silloin tulokset eivät ole sidottuja juuri tiettyyn paikkaan, jonka kohdalla saattaa olla kuuluvuusongelma. Käytännössä tulos mitattiin 50-100 metrin alueelta.

Tein kaikki mittaukset illalla kuormitushuipun aikaan. On todennäköistä, että esimerkiksi aamupäivällä nopeudet olisivat suurempia -- niistä ei vain ole hyötyä käyttäjille, jotka eivät ole kotona.

Kahtena peräkkäisenä iltana tehdyt mittaukset liki samoissa paikoissa antoivat hyvin erilaisia tuloksia. Se osoittaa, että nopeus riippuu monista eri asioista: kuormituksesta, paikasta, säätilasta, ajankohdasta ja luultavasti myös kuun sekä tähtien asennosta. Tai sitten sattumasta.

Pienikin paikan vaihto voi auttaa. Pienellä tiellä Mankkaalla huomasin nopeuden nousevan alle megabitistä yli 40:een muutaman sadan metrin matkalla.

Osan mittauksista tein kävellessä. Oletin, että suurten kerrostalojen pihassa nopeudet olisivat heikkoja, koska monet asukkaat imevät kaistan itselleen. Olin väärässä. Kerrostalojen lähellä nopeudet olivat hyviä, ehkä siksi että tukiasemat on rakennettu niiden lähelle tai talojen katoille.

Selvimmin nopeuteen tuntui vaikuttavan maantieteellinen ympäristö. Mäen päällä nopeudet olivat hyviä, mutta jos paikka oli laakson pohjalla tai vieressä mäki, nopeudet putosivat selvästi. Paikkakohtaiset vaihtelut olivat kuitenkin niin suuria, ettei niitä voi yleistää. Viime kädessä oma nopeus selviää vain kokeilemalla. Lopputulos on arpapeliä. Ellei tulos tyydytä, operaattorin vaihto voi parantaa asiaa.

Elisa 4G ajo 8.11.2017
Kuvassa nopeusmittaukset on järjestetty nousevasti niin, että up- ja down-nopeudet on summattu yhteen. Verkkoviivettä (ping) kuvaava sininen käyrä on järjestetty laskevaan (huonommasta parempaan) järjestykseen. Tulokset eivät siten ole samoista mittauspisteistä. Niiden tarkoituksena on vain havainnollistaa eroja.

Elisa 4G ajo 9.11.2017
Molempien iltojen kuvaajat ovat hyvin samankaltaisia. Jälkimmäisen ajon keskiarvoiksi saadaan 16,7 Mbit/s (down), 12,0 Mbit/s (up) sekä verkkoviiveeksi keskimäärin 55 millisekuntia. Verkkoviiveen keskiarvoa nostaa muutama erittäin huono tulos, mitkä kertovat verkon olleen lähes käyttökelvoton kyseisellä kohdalla. Ensimmäisen ajon vastaavat luvut ovat 15,0 Mbit/s (down), 8,6 Mbit/s (up) ja verkkoviive 93 ms.

Mitä luvuista voi päätellä? Ainakin sen, että 4G-nopeus on sattumankauppaa. Parhaimmillaan yhteydet toimivat loistavasti, sillä 9.11. suurimmat nopeudet olivat 46,8/26,9 Mbit/s ja verkkoviive lyhimmillään 23 ms. Huonoimmat arvot olivat 0,6/0,7 Mbit/s ja verkkoviive pisimmillään 418 millisekuntia. Tällainen yhteys on käyttökelvoton. Surkeita tapauksia, joissa nopeuksien yhteenlaskettu arvo jäi alle 10 Mbit/s oli 23 kappaletta eli 21 prosentilla. Hyviä tuloksia (summa 50 Mbit/s tai yli) oli 18 prosenttia.

Keskimääräiset tulokset 16,7 tai 15 Mbit/s ovat riittäviä mm. television katseluun ja pelaamiseen. Ne jäävät kuitenkin kauaksi operaattorien mainostamista 50 Mbit/s enimmäisnopeuksista. Se ei ole ongelma, yhteysnopeuksien vaihtelut sekä omalle kohdalle osuessaan huono sijainti sen sijaan ovat.

Ihana näky! 4G-tukiasema aivan talon vieressä.
Onnellisia 4G-käyttäjiä ovat ne, jotka asuvat tukiaseman läheisyydessä -- heillä ei kaistasta tule pulaa. Kuvan antenni on Pohjois-Tapiolassa ja mittaus kuvanottopaikassa antoi nopeudeksi 47/25 Mbit/s. Kyllä kelpaa!
Tukiaseman vieressä kaistaa riittää.

Vähemmän onnellisia ovat ne, jotka asuvat linnuntietä mitattuna 650 metrin päässä -- heillä nopeus on päivälläkin vain parin megan luokkaa.

Toinen loistava paikka löytyi Tapiolan keskustasta Heikintorilta:
Tapiolan Heikintorilla
Heikintorilla mittari on tapissa, luultavasti liittymä itse rajoittaa nopeuden 50/25-tasolle, mutta tukiasemasta lähtisi vieläkin enemmän.

3 kommenttia:

  1. Riippuu monesta asiasta onko onni asua maston vieressä. Itsellä ollut Telian masto noin 100 m päässä talosta ja 4G vaihtelee todella rajusti ja monesti tipahtaa 3G-verkon puolelle. Antennien suuntauksista tässäkin taidetaan puhua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse vaihdoin 4G:n kiinteään. Puhelimesta jakaminen on pilannut kaksivuotiaan puhelimeni akun käyttökelvottomaksi ja uusi puhelin piti ostaa, mutta uutta en aio enää pilata.

      Tässä on 1 Mbps 4G DNA:lta, kun ennen oli 22 euron 50 Mbps 4G paketteineen. Ilman paketteja tuo halvempi ja laskutus on n. 14 euroa kuukaudessa sis. kaiken ja 4 Gt EU-dataa.

      4G:ssä oli tukiaseman voinnista riippuen joko paljon kaistaa, tai hyvin vähän. Hyvin usein ei tiennyt mistä syystä netti oli hidas kuin 2000-luvun alussa!

      Yleensä nopeus oli n. 20M, mutta se vaihteli välillä liikaa. Tuntui, että joka päivä oli eri yhteys käytössä. Nyt kun on 50 megan kotikuitu Elisalta 19,90 eurolla kuukaudessa vuodeksi, se toimii odotetusti, päivästä toiseen.

      Tämän kanssa ei tarvitse arvuutella mistä syystä se on hidas, kun ei se ole koskaan pahalla päällä, ja aina tulee 49M/9M ja se on liittymän maksimitaso. Modeemikin on hyvä.

      Elisa yritti kosia 5G Ready -verkolla. Jopa 600 megan 4G! Osta vain 300 euron päätelaite ja voit saada 5-600 megan netin. Ei kiinnosta. Parempi 50 megan kiinteä joka toimii.

      4G-verkkoon voi mennä hermot, eikä ihme, sehän on jaettu kakku. Ei samalle kakulle mahdu satoja ihmisiä niin, että jokaiselle riittäisi kakusta 25 prosenttia. Ja joku jäisi aina ilman sitä kakkua... 4G on enää minulla liikkuvassa käytössä, käytössä, johon se on tarkoitettukin megan puheliittymällä. Toimii musiikki ja aikataulut.

      Videot 480P, no mitä tuosta, kun katsoin paljonko YouTubea käytän ulkona - niin en paljoa yhtään. Ja silloinkin 480P-laatu on yllättävän katsottava. Naapureilla on paljon mokkuloita, ja seinän toisella puolen Telia. 100 megan nopeus 20 euroa kk, mutta saa vain n. 20-30 megaa.

      Ei käytä kuin laskuihin, niin ei ole kokenut ongelmaksi.

      Poista
  2. Itsellä oli puhelimessa 50M/50M DNA 4G. Toimi kotona vaihtelevasti, joskus sain 19M, toisinaan 45M, useimmiten 25M. Joskus UL oli nopeampi kuin DL. Hinta oli 21,90 euroa sisältäen puhe- ja viestipaketin, joita en edes tarvitse.

    Vaihdoin yhteen megaan. 4G edelleen, DNA 1M/1M, muu käytön mukaan. Lasku on ollut noin 14 euroa kaikkineen ja se on jopa 8 euroa halvempaa aiempaan verrattuna. Saan myös aina mistä maksan.

    Kotikäytössä yhteys ei toiminut ja rasittavinta oli yrittää katsoa viihdettä YouTubesta. Se latasi ihan koko ajan! Ystävänikin hermostui kun kävi, eikö minulla ole mitään nopeampaa nettiä. Elisalta tuli sopivasti tarjous, kiinteästä.

    50M/10M Kotikuitu kaapelimodeemilla vain 19,90 euroa kuukaudessa vuodeksi ja tämänkin jälkeen n. euron päivässä eli 32,90 euroa. Yhteys toimii niin Chromebookissa kuin Androidissa maksimilla ja saan 49M/9M linja ilman tiedonsiirtoa laitteilla.

    Tähän olen tyytyväinen, sillä paraskaan 4G, sinulla voi olla Telia, DNA tai Elisa ei tähän vakauteen pysty. Olen aiemminkin käyttänyt Elisan kaapelia täällä, mutta silloin mukaan tullut modeemi oli hanurista ja pätki/tippui linjalta koko ajan. Jouduin irtisanomaan, koska uuttakaan ei saanut. Nykyään mukaan tulevassa Arriksessa ei ole tätä ongelmaa ja tässä on myös 5G Wifi.

    Elisalla on alueella 5G Ready 600 Mbps 4G, mutta en oikein mainoksiin usko, sillä noissakin nopeuslupaus on 5-600M.

    Puhelimessa sen sijaan 1 Mbps on oikein hyvä, juuri sopiva kun haluaa surffailla aikatauluja, kuunnella 320K-musiikkia Google Musiikista ja mitään liikkuvaa kuvaa harvoin katselen puhelimella ulkona (ja jos teen niin, sekin kyllä toimii 480P asti).

    VastaaPoista